Bryggmetoder

Många av oss gör detta dagligen. Många av oss tänker nog inte så mycket på hur vi gör det? Ibland blir det riktigt gott ibland inte lika gott. Hitta just din bryggmetod för bästa koppen. Här nedan följer våra tips mot den goda koppen.


Malningsgraden på kaffet är viktigt för bästa upplevelse.


Vatten temperaturen ska ligga på mellan 92-96 grader. Om vattnet får koka för länge minskar syre mängden i vattnet och kaffet utvecklar mindre smak.

PRESSKANNA

Antal koppar: 6 (stor kanna)
Dosering kaffe:
60 gram
Malningsgrad:
Lite finare än grovt
Vatten:
1 liter

Lägg i kaffet i kannan. Värm upp vattnet till 95 grader. Häll i vattnet och rör om så allt kaffe blötläggs. Vänta i 3-4 minuter rör om igen och pressa ner filtret försiktigt

AEROPRESS

Antal koppar: 1
Dosering kaffe: 15 gram
Malningsgrad: Lite finare än medium
Vatten: 24 cl

Värm upp vattnet till 92 grader och förfuktafiltret. Lägg i kaffet i bryggaren som står över koppen. Häll på vattnet försiktigt och rör om så kaffet och vattnet blandar sig. Placera den övre cylindern försiktig på den undre. Låt kaffet dra sig under knappt en minut och pressa ner den övre cylindern sakta och försiktigt under ca. 20 sekunder tills allt vatten runnit igenom.

HARIO V60

Antal koppar: 4
Kaffe: 60 gram
Malningsgrad: Medium
Vatten: 100 cl

Värm upp vattnet till 95 grader. Fukta filtret med hett vatten för att ta bort smak från filtret och töm ut vattnet från kannan. Förfukta kaffet med vatten strax därefter börja hälla på vatten i cirklar, detta görs i omgångar tills allt vatten är slut under ca. 2 minuter.

ELBRYGGARE

Kaffe: 60 gram
Malningsgrad: Medium
Vatten: 1 liter

Sätt i filtret och Fukta filtret med hett vatten för att ta bort smak från filtret och töm ut vattnet från kannan. Lägg i kaffet i filtret och sätt på bryggaren. När allt kaffe är täckt av vatten, rör gärna om så kaffet blandar sig med vattnet. Servera så snart som möjligt.

Tänk på! Bryggarens watteffekt rekommenderas vara över 1150. Vid lägre effekt finns risk för att kaffet avger bitterämnen. 

MOKABRYGGARE

Kaffe: Struket mått i filterhållaren
Malningsgrad:Lite finare än medium
Vatten: Upp till ventilen

Skruva isär kannan och fyll upp med kallt vatten till ventilen. Fyll upp filtret med kaffe, stryk av jäms med kanten. Sätt ihop bryggaren och ställ den på spisen. Ha medelvärme på spisen och efter 3-5 minuter har kaffet kommit upp i den övre behållaren. Lyft av och låt bryggklart.

CHEMEX

Koppar: 4
Dosering kaffe: 48g
Malningsgrad: Grovt
Vatten: 80 cl

Värm upp vattnet 93 grader. Fukta filtret med hett vatten för att ta bort smak från filtret och töm ut vattnet från chemexen. Förfukta kaffet med vatten och strax därefter börja hälla på resten av vattnet i cirklar, detta görs i omgångar tills allt vatten är slut under ca. 3 minuter

ESPRESSO

Antal koppar: En dubbel espresso
Kaffe: Ca 20 gram
Malningsgrad: Fint

Kaffebönorna mals ner direkt i filterhållaren, packa med tampern så du får kaffet jämt och tätt packat. Spola igenom maskinen så temperaturen blir jämn och möjliga rester försvinner. Sätt i handtaget direkt, placera koppen och starta bryggningen. Det tar ca 20-30 sekunder och ett tryck på 9 bar för att få 4-5 cl espresso. För lite vätska, grövre malning och tvärtom. Maskinerna kan skilja sig från varandra så testa och testa tills du får den perfekta koppen.

KOK KAFFE

Kaffe: 6 koppar                        Dosering kaffe: 1,5 dl 
Malningsgrad: Grovt
Vatten: 1 l

Gärna en öppen eld på en kobbe eller vid en sjö. Dosera kaffet i friskt kallt vatten i kaffepannan. Låt det sjuda upp och lyft av. Låt kaffet dra i ca. 5 minuter. Då hinner kaffe sumpen sjunka ner. Vandrar ni i fjällen så saknar fjällvattnet salter så toppa knivsudden med lite salt så kommer kaffet smaka bättre. 

Vi önskar er en riktig god smakresa!

Eller en riktigt Gofika som vi säger på Väst kusten....

Kontakt

info@gibsonscoffee.se

Fabrikstråket 38

433 76 Jonsered

+46 70-726 46 98

Följ oss

 
 

© Copyright Gibsons Coffee